Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

En passende aftale af Fay Weldon

 

Fay Weldon
En passende aftale
327 sider
Lindhardt og Ringhof

Sagde nogen herskab og tjenestefolk? Adel og succes. Overfladiskhed og store armbevægelser.
Alle har udfordringer og skæbner viklet ind i forsider, bagsider, medaljer og svinestreger.
Med en næsten uhyggelig præcision og sans for detaljer, afdækkes The Lords and Ladys som ikke meget bedre end nuværende mellemøstlige og afrikanske tvangsægteskaber, der skal redde familiens ære og tegnebog.
Fay Weldon er igang med et tre-binds-værk om familien Dilberne, og dette første bind omhandler nogle måneder omkring 1900-tallet og foregår i en fashionabel bydel i London. Weldon er kendt for sit ironiske bid og snertende underholdning i de mere satiristiske lag af menneskeheden. Denne gang ingen undtagelse.
Dobbeltbundethed, svig, bedrag, grådighed og svindel under storsindet og overfladen.
Prinsen af Wales kommer til middag, og den fallerede, tidligere så rige familie kan derfor ikke tillade sig at sælge ud af malerier og juveler, hvad skulle man dog så have at vise frem?
Ja, så er det altså, at man går rendyrket ind i kampen som golddiggere på vej efter en rig arving til sønnen.
Men vil han noget helt andet? Og hvorfor vil han det? Og er det så meget bedre?
Spørgsmålene stiller sig i kø, og læseren føler sig hjerteligt godt underholdt af en forfatter, der i mere end en menneskealder har levet af at udstille velpolerede mennesker som fattigfine på følelser og grådige på egensind.
Familien Dilberne i London kommer til at tage sig sammen, gør den, for at forfølge og i det mindste opretholde den hidtidige orden, pomp og pragt.
Kluklatter hos læseren afløser inspirerende oplysninger om forrige århundreder og også dens henvisninger til forskellige former for litteratur. Et ikke uvæsentligt monument om, hvad man læste og blev "oplyst" af dengang.
Oplagt til filmatisering.
Det er tydeligt, at Weldon har haft det rigtig sjovt med sine figurer, og det inkluderer storbarmede elskerinder, mink, begær og silke.
Det inkluderer også de sædvanligt knaldhårde og spiddende replikker.
Originaltitlen er Habits of the House.  En oplagt måde at anskue en residens på, hvor alt skal fremstå som om, alt var i den skønneste orden.
Men er det det nogen steder overhovedet, er det som om, at Fay Weldon spørger om mellem linjerne, og det begynder man så at overveje, når man lukker sidste opslag i bogen.