Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Empire Falls af Richard Russo

Et stykke-udkants USA i forfald

 

Richard Russo
Empire Falls
549 sider
Forlaget Klim

Har man set en af de der film om en halvtom og forladt by langt ude på heden i USA, hvor livet er gået i stå, fabrikkerne står tomme, produktionen flyttet, folk venter på at dø eller at tage dagens rutebil til den nærmeste jernbanestation, mens en flue vimser om byens hotelportier, så er man på sporet. Det er sådan noget, der er kulissen i denne meget velskrevne, brede og episke og sanselige fortælling.
Ja, så er der altså lige nogle få, der forsøger at gøre noget ved det, at bringe livet tilbage til byen, og som gennem ord og handlinger forsøger at gøre op med generationers arv og således afstikke den fortsatte fremtid for byen og dens indbyggere.
Lykkes det?
Det skal man igennem godt 500 sider for at opleve, og hvordan de meget forskellige hovedpersoner oplever det, og det er en stor oplevelse. Der er ikke noget at sige til, at roser og pris er regnet ned over denne mursten af en roman.
Handlingen går bl.a. på, at næsten hele byen er havnet i lommen på én person, som har magt mere end agt, og så kunne man sige, at resten af bogen er ganske forudsigelig.
Det er muligt, den er det, men det bliver gjort på en stærk og ærlig måde, og vi er vidne til, hvordan drømme bliver gjort til skamme, og hvorledes realiteter kan komme til at stå i vejen for vilje og fight.
Romanen er både meget funderet i sin stil, ironisk og humoristisk i sine finter, og overraskende behagelig og velkomponeret, trods det halve tusind sider, som er både appetitlige og varme. Personerne er tydelige i deres struktur, noget vi kender fra f.eks. Verden Ifølge Garp. Forfatteren har videre en meget sikker evne til at lade den klassiske fortællestil blande sig med tydeliggørelsen af de udkantsegne, vi i og for sig også har at gøre med i Danmark. På den måde har Forlaget Klim lavet en fuldtræffer ved at lade bogen udkomme herhjemme, netop som denne debat raser.
Der er noget stort og symbolsk over bogen, hvor man kan foranlediges til at tro, at titlen og bogen har noget med imperiets fald at gøre, og det viser sig da også, at den dobbelttydige titel dækker over mange, forskellige ting i bogen. Et samfund i opløsning som eksempel, et andet er byen Empire Falls, hvis liv står for fald, og også de skæbner, forfatteren nu vil lade sin fortælling gå ud over . . .
Lad det blive ved det, der er så mange indre og ydre dramer i bogen, at man må sluge den og glædes over, at Rosso kan sit forfattermæssige håndværk.