Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Drømte mig en drøm af Charlotte Strandgaard

 

Charlotte Strandgaard
Drømte mig en drøm
438 sider
Sohn

I en tid, hvor alt idag kan synes regelrettet og strømlinet, er det befriende, meget befriende, at at gå en menneskealder tilbage i tiden, og beskæftige sig lidt med det, der var med til at forme kunsten i Danmark, skrivekunsten, digterredskaberne og kampen for at være kvinde og menneske.
Charlotte Strandgaard øser af karsken bælg af sit indre og slynger om sig med begreber som ungdomsoprør, Cuba-arbejde, Castro-taler, husmoderafløsere, børneværn, wc i gården, mælkemærker, professorvælde, Vietnamkrig, tjekkisk forår, bevægelser og alt det, der synes at høre en fjern fortid til og alligevel er tæt nok på til, at vi kan huske fragmenterne og glædes over, at en poet som Charlotte Strandgaard i sin erindringsbog her sætter det ind i en sammenhæng for os.
Det var hårde tider dengang, javel, men det var vigtige tider. Forfatteren sætter som altid sig selv i spil, fordi hun ikke kan lade være. Hun kæmper for kvinden, mennesket, det ægte indeni og for lindring af smerten i den verden, der skal videre på den bedste måde. Kamp eller ej. Den holdning skinner igennem bogen igennem, og den fylder sin læser umærkeligt og side for side med en energi, der får os til at kæmpe og køre lidt videre med dagen og morgendagen, selv om der måske er noget, der er træls.
Drømte mig en drøm er en fænomenal beskrivelse af en pige, der voksede op i et litterært og kærligt hjem, og som brugte sit afsæt til at forme det metier, der skulle være bane vejen for generationers nye tider og forsøge at give børn og deres efterkommere et mere glad liv, end mange på den tid havde.
Charlotte så og oplevede alle nuancerne i samfundet, som hun på sin måde - hårdt og kontant, blidt og poetisk - forsøgte at gøre op med. Hun fortæller kærligt om, hvad der prægede hende i barndommen, og hun fortæller humoristisk om, hvad der langt senere overgik hende i en flyvemaskiner, hvor alle var ved at få splittet alting ad i angst for, om flyvemaskinen var inficeret med venstreorientede lakajer, og om maskinen skulle tihøre CIA.
  "I 1968 var pressen og TV ikke ringforlovet med militæret". Sjov vending og det er budskabet, der betyder noget for Charlotte og ikke, at TV faktisk ER den del af pressen, omend ikke den skrivende presse, der ville have været det korrekte at skrive i denne sammenhæng. Hun kriver også, at hun har et platonisk forhold til boremaskiner, save, hamre og den slags. De poetiske og finurlige vendinger sniger sig ind i linjerne, selv om vi egentlig befinder sig i et dødsensalvorligt emne som brændende napalmbomber ved Ho-Chi-Minh.
Gennem bogen får vi et godt billede af, hvilken næsegrus beundring for faderen Jens Kruuse, der samfundsmæssigt set var en charlatan og skidt karl, har præget Charlottes syn på begreber som respekt og autoriteter. Faderen gjorde stort set, hvad det passede ham og levede bestemt ikke op til et fint billede af en intellektuels privatsfære på de bonede gulve. Han var vist noget af en bandit med underskrift-forfalskninger og utroskab som blot nogle af hans spor i tilværelsen. Det var så hans liv. Ihærdigheden og nysgerrigheden og engagementet i livet er det åbenlyst, at Charlotte har arvet og brugt det på sin måde til at gøre oprør mod det etablerede og alt for velpolerede.
En superbog med også en dejlig inspiration til, hvordan man er en familie, der tilsyneladende holder rigtig meget sammen og af hinanden og får fat i en bil, selv om far Jens Kruuse har travlt med foredrag og skriverier, og kører søndagsture, og hvor hvert af de fire børn skiftes til at vælge en vej at køre ind ad. Sådan. Far er så til gengæld ked af, at kirkerne ikke står åbne som i det katolske lande. Gode og inspirerende beskrivelser af familien, der er i skoven. De er også med. Alt danner baggrund for den senere poets stærke og mærkbare engagement i et samfund, der trængte til fornyelse.