Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Det som skal sones af Ole Lönnaeus

Ole Lönnaeus
Det som skal sones
355 sider
Cicero

At blive indhentet af fortiden, at der gemmer sig skeletter i skabet, at vi igen og igen bliver konfronteret med tidligere tiders ufuldenthed, er mange temaer i 2011-bøgerne, som det har været det i bølger tidligere.

Det som skal sones er en historie om, hvorledes Konrad får en ensom og skånsesløs opvækst i en familie, hvor han et sted ikke er ønsket. I hvert fald ikke af hans stedbroder, der skoser Konrad og pukker på ham; Konrad der er søn af en polsk mor og en far, som ingen kender. Og som nu er sat i pleje hos en dybt religiøs familie, som ikke evner at give Konrad det, han har behov for.
Sådan noget gør ondt i en knægt, og som 17-årig beslutter han sig til at tage væk fra det fremmedfjendske minisamfund, Tommelilla, der er præget af stærke fordomme og intenst fremmedhad.

Efter alle disse år i fornedrelse og alligevel munter lonely-rider-rytteri, føler Konrad sig tilskyndet til at tage tilbage til det stillestående samfund, da hans plejeforældre bliver myrdet. Konrad kommer i centrum som mistænkt, bl.a. fordi plejeforældrene havde et anseeligt millionbeløb stående på kontoen.

Bogen er lanceret som krimi, og der er naturligvis fine kriminalistiske elementer. Langt mere interessant er dog beskrivelsen af et samfund, der minder om en udkantsø fyldt med menneskeligt indavl, og hvordan et menneske alligevel på trods af og mod diverse odds får et meningsfyldt liv op at stå. Oveniøbet kan tænke selv, mens han løsriver sig fra de religiøse omgivelser, som ville kunne knække mange andre. Og som når så langt, at han som journalist og menneskekender efter år på søen simpelthen må have opklaret mordet, der naturligt nok giver det nærmest absurd utiilgængelige, åndeligt ubegavede samfund nogle ordentlige ridser i lakken.

Der er gode sidehandlinger og beskrivelser, nøjagtigt som alle historier om mennesker og miljøer har, og sproget og godt, levende og luftigt. Man kan indvende, at der er intet overladt til fantasien, når det gælder mobning og racistiske komplots. Det gør dog ikke noget. Vi anerkender det og tager det til os som et led i en dannelse, som fortæller, at den slags miljøer findes også herhjemme, og den slags historier er hverdagen fyldt med. Så også et plus til bogen for det.
En dejlig og letlæselig debutroman.