Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Den kolde krig og Danmark af Gads Leksikon

Den kolde krig og Danmark
Gads Leksikon
Div. forfattere
768 sider
Gads forlag

Det er et ganske imponerende stykke arbejde, GAD her barsler med. I en tid, hvor krig har en anden klang end tidligere, hvor fjendebilleder er blevet til terror, hvor stater er blevet opløst og blevet til venner, så er det ualmindeligt rart og med store strejf af historiens vingesus at kunne se tilbage på, hvordan det var for en menneskealder eller to siden.

Vil du vide, hvordan en reklame for en Yankie-bar så ud i 1958, så gå ind på side 80 og få historien om dens led i amerikaniseringen. F.eks. var Yankie-baren et led i udviklingen på Toms Fabrikker, der producerede chokoladen direkte med henblik på de amerikanske soldater i Tyskland. Udover Yankie-baren var det sodavand og cigaratmærker som Majami og Holiday, og i Daells Varehus kunne man købe dollarmapper. Hele amerikaniseringens op- og nedture gennem årtierne får vi meget uddybede og velresearchede forklaringer på og historier om serveret på en meget overskuelig måde i form af opslag. Marshallplanen var det største, statslige amerikaniseringsprojekt, men langt fra det eneste, og det tjener til bogens ære, at man ikke først og fremmest her og i andre sammenhænge fokuserer på de store og velkendte begreber som netop Marshallplanen men breder den ud og fortæller, hvilken betydning de enkelte elemnter har haft for politikerne og historiens gang.

Bogen leverer i det hele taget nogle fremragende illustrationer, lige fra billeder af danske stats- og udenrigsministre på besøg hos præsident Ford i Det Hvide Hus og en Kissinger, der fortæller med sit kropssprog, at nu kan det være nok med det sludder. Og så til tegneseriernes input til en periode, der strakte sig over rigtigt mange år og bagudrettet havde et dunkelt skær omkring sig, og som forfatterne gør alt for at berette om så sagligt og redeligt.
Ualmindeligt detaljeret og skarpsindigt har man gennem et stort kildearbejde anskueliggjort en lang, lang række forhold, der var direkte eller indirekte årsager til spændinger eller det modsatte mellem diverse politiske kræfter og ditto landet i den lange periode. Noget som man måske nok var vidne til dengang, men som man idag får helt nye og interessante bud på.
På bogens bagside fortælles det, at interessen for, hvad der skete i Danmark under Den Kolde Krig fortsat er stor og levende. Og det må vi sige, at den interesse bliver bestemt ikke mindre med al den viden, forfatterne formidler -, om alt fra det politiske system, over arbejderbevægelsen, erhvervslivet, handel, forsvars- sikkerheds- og udenrigspolitik, individuelle og institutionelle aktører, velfærdsstaten, hverdagslivet og meget, meget mere.

Naturligvis kan man forvente en vis kvalitet af et leksikon med et bredt emne og så vide perspektiver, som netop Den Kolde Krig har. Men at arbejdet er gjort så grundigt, at det samtidig for næsten hvert eneste opslag er en historie ned ad Memory Lane, det er alligevel imponerende.

Fra Lasse Budtz til Poul Søgaard, fra Niels Bohr til Mogens Fog, fra Nike Hercules Raketter til Koreakrigen, fra Runa-Sagen til et godt billede af Jean-Paul Sartre i Roskilde i 1968. Eller hvad med et billede af en på isen drivende, forladt sovjetisk isdriftstation eller for den sags skyld en omtalte af torskekrigene. Alt er med. Bedre kan det simpelthen ikke gøres.

Det rigtigt stærke ved leksikonet er, at en gennemlæsning af det nuancerer det syn, man har på fortiden, og sætter det ind i den cyklus, vi som mennesker har behov for for at blive mere hele og frie.