Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

De afviste af Anton Geist og Esben Geist


Anton Geist og Esben Geist
De afviste
270 sider
Informations Forlag

Det er ikke just noget flatterende billede, der bliver tegnet af verdens umiddelbare magthavere i denne nye bog om specielt Danmarks Udenrigspolitik de seneste ti år. Til gengæld er det en bog, man læser på en halv nat -, spændende og umulig at lægge fra sig.
Forudsætningen for at læse bogen må være, at man er fordomsfri og åben over for nye måder at se politik og sammenhænge på. En evne til at være kildekritisk må også være til stede. Ellers går vigtige pointer tabt. Har man et minimum af begge dele, vil der være mulighed for at gå fra læsepodiet eller slå sengegærdet ned med en bevidsthed om, at ens syn på verden, politiske intriger, magtkampe og udlændinge vil være ændret for altid.


Vi begynder på en af de første sider, hvor daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld den 11. september 2001 i Pentagons rygende ruinhob samler en stab af betroede mennesker med ordre om at finde beviser på terrorangrebet, der kan føre direkte til Sadam Hussein. Udtalelsen fremgår af et notat, som siden er blevet gengivet året efter af tv-stationen CBS.
Herefter går det slag i slag med at forberede en verden på krig og udryddelse af ophavsmændene til terror.
Oplagt kan sådanne opsange fra verdens mægtigste mænd ikke undgå at sætte sit præg på forskellige måder globalt. Det er også det, denne modige bog handler om.


Den er tillige historien om, hvordan danske politikere med Anders Fogh Rasmussen og Bertel Haarder som integrationsminister i spidsen støber kugler og udfærdiger den udlændingepolitik, som med støtte fra Dansk Folkeparti bliver knæsat og forvaltet i Danmark i det næste årti. Og fortæller både på og mellem linjerne, hvorledes principper og politik og kontante tal gang på gang kommer til at stå over menneskers ve og vel. Ganske vist mennesker med en anden hudfarve fra krigs- og borgerkrigshærgede lande. Men mennesker der desperat kæmper for et værdigt liv og en evne til at finde en lysere vej end den, de kom fra.


Bogen fortæller, hvordan et sted mellem en trediedel og godt halvdelen af alle asylbørn herhjemme har psykiske lidelser.
Den fortæller også historien om, hvordan Flygtningenævnet i Store Kongensgade gang på gang vælger at gå imod UNHCR, det internationale FN-organ på flygtningeområdet. Og den fortæller også historien om, hvordan der på et tidspunkt på udlændingeområdet var ved at danne sig et flertal uden om VKO.

Vi bliver som læsere betroet en lang række oplysninger, som får os til at sætte meget store spørgsmålstegn ved hæderligheden og etikken hos magthaverne. Omvendt så må man også vedgå dem, at de har været ganske ihærdige overfor de programerklæringer, der synes at have genlydt gennem deres linje: Luk for alles skyld så få ind af dem som muligt.
Sådan er politisk kandestøberi, og bogen her er en vigtig lektie i den kunst, som altid sættes på spidsen, når der er mærkesager på dagsordenen oven i købet i en tid, hvor krybben i forvejen er ved at være ganske tom.