Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Dansk i Nullerne af Jørn Lund

 

Jørn Lund
Dansk i Nullerne
208 sider
Gads Forlag

En ustyrlig morsom bog. Det danske sprog bliver hudflettet, så vi ligger flade af grin. Dansk sprogs Grand Old Man, Jørn Lund, har overgået sig selv, ja man tør snart ikke sige noget, for han lægger ikke skjul på, at han bare ved at høre, hvad folk siger og måden, de siger det på, kan foretage en analyse af folk, som en ørelæge eller fodterapeut. Uhada. Den er slem. Hvad skal man så stille op som anmelder?
Man føler sig lidt på glatis, og det vil sige, at Jørn Lund har opnået det, han sandsynligvis vil med sin bog, at udstille det danske sprog og gå under huden på folk.
A pro pos huden, så er den nævnt ganske mange steder i det danske sprog, opremser Jørn Lund. Den er skyld i meget .. . . .
Man kan være hudløs, altså følsom og sart, ligesom man kan være hudløst ærlig, når man ikke skåner sig selv i sandhedens tjeneste. Man kan også være ømskindet og hårdhudet, og noget kan gå under huden på en. Huden kan være gusten; et ord som angiver, at en persons ansigtsfarve er unaturligt eller sygeligt bleg. Ordet lever videre i udtrykket gustent overlæg, som er det modsatte af en spontan handling. - Hudkræft, blegnæbbede og et langt liv i skyggen er også ordvendinger i hudens tjeneste . . .

Bare for at dykke ned i nogle af de kostelige vendinger og områder, som Jørn Lund dykker ned i. Og han bliver ved. Huden kommunikerer. Man kan være bleg, mens bønderkarle og piger kan være blussende.  . . .

Bogen tager nøjagtigt et halvt hundrede af de sproglige begreber under behandling, og så kan vi ellers selv regne ud og overføre, hvor mange flere der er, og den sjove og stærke eftervirkning ved bogen er, at man begynder at lægge mærke til de vendinger, man bruger, og hvordan det også kan drejes, og hvorfra det kommer.

Bogen er en total grinern, fordi den for det første er morsomt skrevet, fordi den beskæftiger sig med det, vi beskæftiger os med konstant, sproget, og fordi den vender og drejer en masse nuancer inden for sprog, så man bliver helt rundtosset.

Nu tør vi ikke anmelde mere, for så finder ham der Jørn Lund bare gennem sproget ud af vores psyke. Men en sidste ting: Vil du grine og lære noget samtidigt. Så køb denne bog.