Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Cyklonens Øje af Jan Larson

Jan Larson
Cyklonens Øje
405 sider
Siesta-forlaget

Normalt handler bøger om internationale spændinger om noget velkendt, om store lande, om supermagterne og hvordan de gnaver på hinanden indbyrdes eller forsøger på hver deres måde at komme andre landes befolkninger til undsætning med afsæt i egne økonomiske og stabiliseringsinteresser.
Sådan er det ikke med Cyklonens Øje, der tager afsæt i et schweizisk medicinalfirmas forskning i Madagascar, hvor der udspilles enorme dramaer mellem indflydelsesrige industrifolk og miljøforkæmpere og som 3. part safirgravere. Her er det alles kamp mod alle, og man må erkende, at Jan Larson har lagt op til et tema, der beretter om de spændinger, som vi alle kan blive en del af ved tilsyneladende tilfældigheder men på havbunden meget strategisk velovervejede træk fra kapitalinteressernes side.
Det, der gør bogen yderst interessant er, at vi er herligt fritaget for stormagternes navne, hvad mon Clinton ville have gjort her, hvordan kunne Bush dog gøre det, hvad med Gadaffi, er han indblandet osv. Vi kan koncentrere os om det, bogen skal fortælle, nemlig at være inde i et øje af hvirvelvinde, net, og interesser så modsatrettede, at vi bliver næsten flået fra hinanden.
Vi får på den ene side nogle fantastisk levende beskrivelser af en kørsel gennem Ranomafana på Madagascar midt mellem militærposter, og så er vi i Schweiz og New York på de kontorer, hvor ihærdige interesser leder slagets gang, og så mødes vi i bogens start med et uhyggeligt spændende nærmest filmisk setup, hvor en mand forfølges gennem regnskoven af en mand med en macheter -, og løber ud mod et vandfald, der KAN blive hans redning. Der er bare lige det ved det, at vandfaldet er omgærdet af myter og mystik og har hemmeligheder, der før har taget mange menneskeliv, og hvor folk bare er forsvunder.
Der er virkelig spænding på drengen, og Jan Larson er rigtig, rigtig god til at få den op at køre i detaljer, og det skal også siges, at han på en vis måde er bedre til stemningsbeskrivelser og spændingsopbyggelse på lokalplan og ude i gaderne, end han er til dialoger og skrivebordsovervejelser i de fornemme kontorer rundt omkring i hverdagen. Eller også er det anmelderen, der er grebet af det jordnære ved bogen, som er fyldt med detaljer, skud, sved, løb, angst, forskrækkelse, overfald i den ene ende af skalen - og så i den anden ende beskrivelser af fremstormende yuppier, National Overseas Trust, startløn på 200.000 Euro og en strømlinet verden, der er en skrigende modsætning til, hvad der sker i fattigkvartererne på Madagascar.

Men det fungerer godt, det hele, for det giver et meget realistisk billede af, at det er nede på jorden, tingene sker, at det er her, hjerterne banker, og blodet flyder, og trangen til at overleve forvandles fra tanken til det dyriske.

En spændingsroman af meget høj kvalitet.