Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Cuba-krisen af Michael Dobbs

Michael Dobbs

Cuba-krisen

Informations Forlag

471 sider - 399 kroner

 

  

Cubakrisen - mere end en menneskealder efter . . .

Det er svært at tage faktuelle oplysninger i bogen her seriøst, når den beskriver afstanden mellem Cuba og Key West i Florida for 30 km, mens man ved et klik på Google kan se, at afstanden er mere end 150 km - som et kort i selvsamme bog da også viser. . .

Det er lige så svært at tage forfatteren og journalisten Michael Dobbs seriøst, når han end ikke kan stave Graham Greenes navn korrekt.

Eller når han åbenbart ikke er klar over, at Det Ovale Kontor ligger i stueetagen i  Det Hvide Hus´ West Wing - ikke at forveksle med hovedhusets Gule Ovale Værelse på 2. sal med den tilhørende, berømte Truman-Balkon. 

Om der er tale om research- eller oversætterfejl, kan vi gætte os til, eller nå frem til ved at granske den originale bog, men lige fatalt er det, og man må sige, at arbejdet med at rense manuskriptet for ukrudt på navne, tidspunkter og steder, det lader betragteligt tilbage at ønske.

Det er videre svært at overse partiskheden, når forfatteren skriver, at "Che (Gueverra, red). havde gjort, hvad han kunne for at ruinere økonomien gennem sin doktrinære brug af marxistiske idéer fra det forrige århundrede". Uden at beskrive eller i det mindste sætte påstanden ind i sammenhængen om,  hvorledes Batistas undertrykkende rædselsregime på Cuba indtil nytåret 1959 gjorde de fattige bønder endnu fattigere; - så hvem formøblede økonomien og grundlaget for en vis velstand for alle??

Hvis man derimod er vild med oplysninger om fænomenerne Castro, Kennedy og Khrusjtjov, med tilhørende generaler og stabsfolk, så er der til  overflod stof at hente. Er man historiker eller analytisk interesseret, så er det en bog til samlingen, ganske enkelt fordi den indeholder så mange datoer, oplysninger, historiske personers sindsstemninger, forsøg på intriger, magtbegær og henvisninger, at man bliver inspireret til at gå ind i historien om et af den kolde krigs største vingesus og undersøge alle folks baggrunde og episoders opståen. Og det får man rig lejlighed til her, for bogen er spækket med facts, steder, klokkeslet, militære enheder, militært isenkram - alt sammen noget supermagterne viste frem for hinanden i en konfrontation, der måtte ende som den gjorde.

Bogen fliks-flakser mellem baggrund, dokumentar fra felten og direkte reportager fra historiens nervepirrende øjeblikke, der skulle forestille at holde verden i et jerngreb i begyndelsen af tresserne, hvor nærværende anmelder var meget ung i København og forbandt eksplosionen af Valby Gasværk med al snakken om 3. Verdenskrig, og at nu var helvede brudt løs.

Michael Dubbs er meget dygtig til at ridse karakteristika op omkring bogens forskellige hovedpersoner. I hvert fald sidder man tilbage med den følelse, at Khrujstjov var et simpelt men meget effektivt og utilregneligt bralrehoved, at Kennedy var en genert, elskværdig, tænksom, forlegen og forsigtig type, der brugte disse egenskaber til at manipulere med sine omgivelser, og fik sin vilje, mens Castro - han var den engagerede rastløse type, der talte sig varm uden at tænke sig særlig meget om, men som til gengæld gjorde lige, hvad det passede ham, og som historisk skulle vise sig at blive den egentlige vinder af det hele. Han herskede sit land i næsten halvtreds år.

Mange passager i bogen er såmænd spændende nok, men totalt set vil den nok for meget. Den vil være research-mæssigt i front, den vil fortælle om de spændende fakta under krisen, og den vil psykologisk gå ombord i såvel energifeltet i de enkelte hovedrolleindehavere som i spændingsfeltet imellem den. Den vil satse på lovligt mange heste, og herved falder den, og når man lige har fået opbygget noget spændende, så falder spændingen, for så skal vi hen et andet sted i krisen.

Den går ikke.

Men . . . igen . . .en inspiration til samlingen, for bogen indeholder mange kildehenvisninger, som man så kan dykke ned i for at nå videre tilbage i historien.