Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Cash - en selvbiografi
af Johnny Cash i samarbejde med Patrick Carr

Johnny Cash i samarbejde med Patrick Carr
Cash - en selvbiografi
301 sider
Klim

En ydmyg mand, en stor mand, en dybfølt sjælelig stemme - i tekst og musik.
Nu er den fantastiske selvbiografi om en ener i countrymusikken udkommet.
En bog der er så rig på følelser og ganske almindelige beskrivelser af meget ualmindelige ting i en almindelig, verdensberømt sangers dagbog, at vi bare er helt under huden på ham.

Hvor var det godt, Cash fik lavet denne selvbiografi. Hvor er det godt, at vi har mandens egen historie om, hvad der skete dengang, han blev angrebet af en struds og var ved at få flået indvoldene ud. At vi ved, hvad han på sine sidste dage tænkte om, at han havde skrevet linjen "I shot a man in Reno just to watch him die". Hvor er det bare helt rigtigt, at vi hører hans egen version om sit dybe tilhørsforhold til Gud, og hans fascination af de præsidenter, han har mødt. Hvor er det smukt at læse, hvordan han og konen June forsøgte at nå ind til naboen Roy Orbision, da denne blev ramt af helt ufattelige tragedier i tresserne. Tænk engang, Cash og June aflyste egne koncertaftaler for at være hos vennen, hvis hus nedbrændte med hans børn indeni.

En anden dag, da Johnny og Roy skulle mødes efter deres respektive koncerter, viste det sig, at June Carter havde aflyst sin mands optræden - på grund af hans behov for amfetamin.

Ovenstående kan lyde ironisk, men sådan er det ikke, det er de små ting og handlinger i Johnnys liv, der betyder alt; det er tydeligt at læse i bogen. Det er også de små ting, der af Johnny er blevet opfattet med en ømhed og sårbarhed, der gjorde ham til den legende, han er, og i stand til at skrive et langt livs mesterværker.

Det er en helt igennem blændende biografi, og det er et mirakel, at vi nu har de side om side med alle de andre fantastiske skrifter, tekster og sange, som Johnny Cash har leveret gennem en håndfuld årtier. Let og ubesværet gennemgår han alt det, vi ved, plus en masse, masse, som vi ikke ved, mens som Johnny helt øjensynligt hverken forsøger at skjule eller skammer sig ved at have oplevet.
Det er da også som om, at alle de hårde ting, han har været igennem, blot har været inspirationskilde, personlig reserach til de utroligt personlige og engagerede værker, der er strømmet fra hans hånd gennem årene - naturligvis sluttende med mesterværket American Recordings.

Vi får Cashes efter alt at dømme den ganske hudløse beretning om årene med alle de store i Sun-studierne i Memphis. Back-stage-storys som man siger. Som hardcore-fans ville give deres højre arm for at være de første til at fortælle om, når Elvis, Jerry Lee, Johnny Cash og Carl Perkins og Roy Orbison slkulle i studiet umiddelbart efter hinanden. Hvilken fest. Og hvilken uhøjtidelighed de senere så store gigastjerne mødtes med. Det ser i Cash-biografien i øvrigt ud som om, at Elvis er den mest følsomme og sårbare, mens han samtidig er den, der har mest energi og har så stor karisma, at de andre konstant betragter ham. Der skal noget af et mandfolk som Johnny Cash til at vedkende sig sådanne ting.

Og så er der naturligvis den helt frejdige og må man sige også frække Johnny Cash, der uhæmmet en dag gik op til June Carter backstage på Grand Old Opry i Nashville og sagde, mens hun var på vej i andre forhold: "En dag bliver du og jeg gift". Det blev de jo som bekendt også.

Alt i alt - en rigtig dejlig bog om et dejligt menneske der har prøvet lidt af hvert på livets landeveje - lige fra stoffer til manglende pladekontrakt. Og som mod sit livs afslutning fik sig et comeback af så eventyrlige dimensioner, at man må betragte det med nærmest frygtsom overjordiskhed, der var en del af Cashes varemærk også mens han levede.

Bagest i bogen finder vi en skøn diskografi over de skiver, Cash har sendt på markedet. Lad os tage en herlig tur ned af mesteren og legendens mindernes avenue for at mindes, hvad der er kommet på markedet af udødelige sange med denne formidable og også meget alsidige kunstner.