Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Blockbuster af Rune Stefansson

Rune Stefansson
Blockbuster
328 sider
Byens Forlag

Ikke dårligt, ikke dårligt.

De to detektiver Marcelo og Konrad får til at opgave at finde ud af hvad der er sket og er ved at ske med Sofia, en ansat i en stor medicinalvirksomhed. Hun er ved at forske omkring et nyt medicinalpræparat, et af de helt store. Hun mener, at nogle modarbejder hende, stjæler hendes computer, filer osv. Da Sofias bil så pludselig eksploderer, og en af detektiverne overfaldes, ved de, at de har fat i noget stort. . . .

Spændende, spændende. Og forfatteren får et megaplus for på en ganske naturlig måde at lade os sige hej til Sofia ved, at hun på en solbeskinnet eftermiddag i november trisser ind på scenen hos detektiverne og bedyrer, at hun skal have professional bistand og beskyttelse.

Efter dog at vi har stiftet bekendtskab med hende på en noget mere dramatisk måde, nemlig i en eksploderet bil.

Der er rigtig meget spænding og mange gode vinkler og anskuelser i Rune Stefanssons debut. Helt sikkert. Det virker dog som om, at han enten ikke helt har magt over stoffet, eller at han ikke helt har vidst, hvilken vej han skulle gå med bogen og med hvilke virkemidler. Et sted, i hvert fald på titelbladet og i oplægget fra forlaget, er den en højdramatisk, international krimi. . . .

Det kunne den så også sagtens være blevet. Men der mangler et eller andet. Noget med pleje af sproget, rytmen, gennemførtheden. Fantasi til læseren. Hvorfor f.eks. indlede med at skrive om hagl i Indianapolis, når vi retteligt befinder os på Frederiksberg. Sikkert for at give bogen inernational karakter fra starten. Det virker bare forkert her.

Og så igen: Oplægget er fantastisk. Medicinalvirksomhed står overfor at skulle lancere en blockbuster af en sællert. Der går kludder i forskningen og søsætningen af milliard-præparatet, og den slags huer naturligvis ikke de kæmpekræfter, der står bag forskningen og andre, som er imod. Så nogen skal vist have et tilbud, man ikke kan afslå, som det har heddet siden Godfathers dage. Og så går detektivarbejdet på kryds og tværs fra C.F. Richsvej på Frederiksberg og til Guatamala City, fra afhoppede nazister til 150 km i timen på Helsingørmotorvejen med en en Audis rystende benzinnål. Uha.

Er man til det lange, seje træk, og reseach på papir og floromvundne dialoger og kendsgerninger, så er bogen et fund. Så er det for setuppet, man skal læse bogen og for spændingen ved at læse noget, der er skrevet på sådan den der lidt nye interaktive måde, hvor læserne kan bidrage til handlingen undervejs.

Personerne i romanen bliver dog aldrig rigtigt vedkommende, det ville kunne klares med en linje eller ti mere for hver personer undervejs. Og endnu en redigering af bogens ofte langmodige og oplæggende sprog, det ville have kunnet gøre underværker.

Men ellers en rigtig fin skønlitterær debut.