Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Ham Der Søger Døden af Bent Haller

Bent Haller
Ham Der Søger Døden
330 sider
Høst & Søn

 

En flot bog fra Haller. Fantasi der leder, ord der gnistrer, tanker der sprøjter. Her er fyldt med liv og tvivlsom og tænksom adfærd i den meget kærlige og empatiske roman, som byder på overraskende leg med sprog og citater:

"Han blev født den 14. april 1996, og hans mor og far vidste allerede, før han kom til verden, at han ville blive en dreng, og at han skulle hedde Lauritz. Hele familien var samlet på denne store dag".
"Allerede på omkring den tid, hvor han lærte at køre på trehjulet cykel, fik han en fornemmelse af, at han ikke ville blive ret gammel. Tolv år ville han skyde på".
Således lader Haller fokus i bogen skifte mellem de forskellige personer øjeblikkeligt uden overvejelser, som de nu gør i en børneverden.
Bent Hallers nye bog er for alvor en skattet læseoplevelse, idet den hele tiden skifter vinkel, dialog, overvejelser og opererer gennem tid, rum og sted, som det ikke ret mange steder er tilladt, egentlig heller ikke på denne vidunderlige lette og sorgløse måde i andre bøger uden, at det går ud over handling og substans.
Den kunst kan Haller, den har han oparbejdet gennem årtier, og det gør ham så skattet.
Her er scener fra de udøde, der er beskrivelser fra  Valhalla, dødens udfrielse, syner, alvidenhed, tankens kraft, jordtid og universets tilblivelse. Den barnlige undren, den urinstinktive ydmyghed overfor enorme krafter bliver udstillet, så vi alle forstår det og kommer til at længes imod at have denne kraft fri for analyser og overvejelser og hæmninger.
Man må så som voksen læser forundres over Bent Hallers stadigt voksende evne til at komme med fabuleringer, som hentes ind direkte fra eventyrverden og en underverden, der males med de brede pensler og samtidig med en sympatisk enkelhed. Som fortæller er forfatteren eminent, som hans hovedperson er Lau den, der ved alt og kommer ud for alt og også møder Middelalderpigen Beatrice. Og så er vi på vej mod den filosofiske, direkte religiøse og alligevel så raske sidste del af bogen, hvor hovedpersonen møder både halvdøden, Gud og løgnen.
Og en henvisning til Dyret og tallet 66, der vist har noget med Biblen at gøre.
Ja, mere er der ikke her at sige om bogen, der kan anbefales enhver ung og rigtig, rigtig mange åbne og nysgerrige voksne at læse. Man får kun skærpet sanser og manøvreringsevne.