Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Bag Jerntæppet af Bergit Forchhammer

Bergit Forchhammer
Bag Jerntæppet
135 sider
Sieasta Forlaget

Historiens vingesus, kanonkuglerne, Leningrad på et hotel ved Nevafloden. Ruinkirken på Kurfürstendam. En spartansk lejlighed på 1. sal i Budapest, vagtsoldater med skarpladte geværer på banegårdene i Østtyskland, den ungarske pærebrændevin, Wilhelmina, Parkhotel i Eisenach og en Haydn-koncert ved Donau.
Vi får historie og det tidligere Europa så meget op under huden i denne dejlige bog, som er skrevet af otte ældre forfattere, der hver især fortæller om deres oplevelser bag jerntæppet. Formålet er at få sat en tid ned på papiret, inden den går i glemmebogen, og som anmelder må man bare være ydmyg og hilse disse mennesker og brave forfattere for deres indsats. Det er formidabelt spændende at gå med mennesker ved sin side, som har været bag jerntæppet i perioder, fyldt med spændinger, men også fyldt med liv, som et folk under pres finder sig til rette med, hvilket så afstedkommer rørende historier. Om f.eks. en lille dreng og hans mor, der er på deres månedlige fridag sammen. På grund af afstanden til hendes arbejde, er der 12 timers transport imellem dem til daglig, så nu skulle der nydes. Og begejstringen ville ingen ende tage, da Mile Braach, forfatteren til denne episode, forærer den 10-årige dreng en Matchbox-bil fra Intershoppen, som ellers kun kapitalisterne har adgang til.
Eller en af de mere muntre historier om en kæderygende buschauffør, der ikke overholdt de mindste regler men bragede igennem alle de røde lys, overhørte de øvrige skrigende og larmende trafikanter som buspassagerer og kørte venstre om i en rundkørsel!

Betagende historier om steder, muntre episoder og tragiske levnedsbeskrivelser blander sig side om side med historien om et Østeuropa, der var engang, men som oplagt har sat sit præg på denne bogs forfattere, der nu sikrer deres oplevelser for eftertiden.
Fantastisk litteratur godt krydret med sort-hvide billeder -, som passer formidabelt ind i konteksten.