Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email
Mandag, 19. april 2010 20:22

Baby på vej af Charlotte Clemmensen

Godt beskrevet vej med baby

 

Charlotte Clemmensen
Baby på Vej - Den allerførste tid som mor og far
208 sider

Kr. 199

Politikens Forlag

Der er ikke meget, man kan sige om det at få babyer, som ikke står i psykolog Charlotte Clemmensens bog. Der er rigtigt mange, gode overvejelser og oplæg til det at blive mor og far. Ligfremme emner, kontroversielle og forbudte tanker og opfordringer en masse til at gøre ditten og datten, når man skal være forældre. I punktform som samtaleemner.


Teksten i bogen er rigtig, rigtig god. Charlotte Clemmensen er privatpraktiserende psykolog og rådgiver om emnet. Der er ingen tvivl om, at hun ved ekstremt meget om det at få en baby. Hvad sker der med kroppen, og hvad med sexlivet. You name it. Der er passager i teksten, som kunne være udtrykt og underbygget bedre. Man skal være nysgerrig overfor hinanden og undersøge, hvad man hver især gør sig af tanker om forældreskabet. Sandt nok . . .men hvad nu hvis man ikke formår at være nysgerrige, hvad stiller man så op? Hvad er det at være nysgerrig? Er det at spørge, om partneren også vil bruge natural-bleer, og hvad nu hvis ikke, hvad stiller man så op? Ikke altid lige gennemtænkt efter vores mening. Forfatteren mener, at et parforhold er mindre kompliceret end et parforhold med børn. Det er jo en sandhed, der kan diskuteres.

Lejlighedsvis er rådene for letkøbte og når ikke så meget mere under huden eller er mere fremme i bussen end i samme slags litteratur, som blev udgivet i halvfjerdserne. Ligeledes bruger Charlotte Clemmensen for megen krudt på at fortælle om sine egne fornemmelser og teorier frem for at fortælle om stringente facts, som hun med lethed må have kunnet tilegne sig enten fra sin praksis eller fra dokumenterede undersøgelser. Sådanne håndfaste erfaringer ville have været velkomne, ligesom ordene burde have været suppleret med grafer og kurver frem for nu næsten udelukkende prosa, hvor korrekt og afhandlet den end kan være. Sproget kunne lige så godt have været fra en menneskealder tilbage; idag forventer man, at man kan nå hurtigt og trendy igennem bøger. Havde forlaget og forfatteren lagt den stil for dagen, ville der her have været tale om en vaskeægte kioskbasker. I stedet skal man nu holde øjne og ører stive over mange aftener, såfremt man er almindelig læser.

Har man tiden, er Baby på Vej dog et stykke fornemt dokumentar om, opdelt emnemæssigt, hvorledes det er at få en baby og, hvad man psykologisk kan vente sig i tiden før, under og efter fødslen.

I sin opbygning er bogen støttende for vordende forældre, og den støtte står lejlighedsvis tydeligt over, hvad man gør, når man tilhører en belastet gruppe eller en minioritetsgruppe, der skal være far og mor.

Den kan også anbefales til behandlere, der ønsker inspiration til og overvejelser omkring, hvorledes de kan bringe facts og tanker ind i en ofte langstrakt og indfølende psykologisk behandling af vordende forældre.

Charlotte Clemmensen har mange ord på hjerte, og der suppleres i rig udstrækning fra hendes brevkasser. Det totale billede af bogen er positiv, her er tale om meget viden, mange ord, inspiration til forældreskabet. Men indpakningen burde have været mere up-to-date. Sproget skulle have været anno 2010 og visse steder erstattet med dynamiske  animationer. Så ville den have gået mere rent hjem.