Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Asger Jorn - en biografi af Troels Andersen

Troels Andersen
Asger Jorn - en biografi
522 sider
Forlaget Sohn

 

Det her det er udgivelseskunst. Intet mindre. Man bliver ganske enkelt bjergtaget af et enormt, præcist, kunstnerisk, digert, smukt og helt igennem vidunderligt værk om denne store kunstner. Troels Andersen har samlet halvfemsernes to-binds-værk til ét; og det er gjort med en ynde og en stil, så man bliver rørt, nærmest ryster på hånden og får en klump i halsen, når man side efter side slår op og opdager eller genopdager historien om mesteren, der tidligt mister sin far i en automobilulykke, begynder at læse til lærer, men ender med at gå kunstens vej.
Med en stor respekt - naturligvis - for Jorn selv og samtidig for sin læser beretter Troels Andersen om Jorns forløb på Kunstakademiet, den skæbnesvange, første rejse til Paris, tuberkuloseangrebet og sanatorieopholdet først i halvtredserne, atelieret hos fotograf Johannes Jensen i Vestergade 22 i Silkeborg, opbruddet fra Danmark i 1953 -, og så ellers beskrivelsen af en enorm international hang og følgende berømmelse og færden i kunstkredse, som han næsten på enhver tænkelig måde har følt sig tilskyndet til at bidrage til og lade sig inspirere af.

Vi siger det igen: Det her er en fantastisk bog. Det er ikke bare en biografi om Jorn. Det er et stykke unik kunsthistorie, et stykke danmarkshistorie og enhver biografis mor. At det skulle nå så vidt, at man genudgav tidligere skrifter, og at det har resulteret i et mesterstykke, det skulle man jo ikke sådan have troet.

Troede man, at man kendte til Jorn, så kan man godt begynde forfra med denne bog. Hele tiden opdager man nye detaljer om den mægtige maler, grafiker, keramiker, skribent og forfatter. Hvor fik han inspirationen fra? Kræfterne? Energien? Nogle af svarene får vi naturligvis i denne bog. Andre gemmer sig dybt i de kunstværker, han har efterladt sig - iøvrigt også på Cuba - læs anmeldelsen om dette arbejde her.

Vi følger intenst Asger Jorns færdiggørelse af sine værker op til store udstillinger, og vi ser ham arbejde - på sort-hvide billeder og i farve - med den karakteristiske pibe i munden f.eks. på Albisola. Vi ser ham plante kaffe under den nævnte kulturkonference i Havana i 1968. Ydermere så mange lækkerbidskener både på billed- og tekstsiden, at magen til detaljerigdom, kendskab til en kunstner og evnen til at servere stoffet for læserne, det skal man godt nok lede længe efter.

Troels Andersen, kunsthistoriker og forfatter, mødte Asger Jorn i 1962 og medvirkede igennem en årrække til at opspore og registrere alle Asger Jorns malerier. I 1970 blev han fast knyttet til Asger Jorns samlinger på Silkeborg Kunstmuseum, som han efterfølgende var leder af i perioden 1973-2004.