Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Alting har en tid af Karl Ove Knausgård


Karl Ove Knausgård
Alt har en tid
496 sider
Lindhardt og Ringhof

Prædikernes bog i Bibelen har ansvaret for titlen til dette intense stykke litteratur, der domnineres af hovedpersonen Antonous Belloris forskning i engle. På en usædvanligt flot fabulerende og diskuterende facon gennemgår han englenes væsen og yderst dramatisk genfortæller han eksempelvis historierne om Noah, Kain og Abel. Her tager Antoneous sig den frihed at fortælle på en måde, der lader os forstå, at vi skal gå rigtig langt for at finde ud af, hvad Gud egentlig har bildt sig ind, da Noah på hans befaling lader sin familie drukne. . . . . Hvilket jo kan overføres til historiens store dramaer og dagligdagens små.

Syndefaldet har sit udspring i den historie, mener Antoneus, og vi får en lang, lang række andre grundige og grumme, billedlige overvejeler, mens vi mod bogens slutningen følger op på Karl Ove Knausgårds forgænger, Ude af Verden, hvor vi dengang som nu møder læreren Henrik Vankel, der i den aktuelle bog her forsøger at angre sin skyld over, at han forelskede sig i og forbrød sig imod en 13-årig skolepige. Kan man det, og skal man det? Endda med en fuldstændig forkrøblet og afsindig barndom som grundlag. Et sted får vi at vide, at Henriks far endda påstod, at måger oprindeligt var engle, og det er her, ringen sluttes. Vi får noget at tænke over efter en pragtpræstation af bibelske fortolkninger, overvejelser og refleksioner, som Karl Ove Knausggård formår at sætte i relief omkring tugt, forbrydelse, selvpineri og straf, der er en del af menneskets svøbe idag - eksemplificeret i staklen Henrik Vankel, der ensom og med enorm mangel på social kompetence engang for længe siden gjorde, hvad der var uhørt i et afsidesbeliggende samfund højt oppe mod nord.

Bogen er et flot sammenkog af englenes væsen, bibelhistorie og menneskets længsel efter det ophøjede, det største, det guddommelige. Man skal holde, hvis man kan sige det sådan, ørerne godt stive undervejs, og holde godt fast i tråden, altimens vi side op og side ned bliver indhyllet i keruber, Edens Have, Herren, varsler, Rakel, skjorter og elve og alverdens symbolik og centrale bibelfortolkninger.

Altsammen hvirvlet ind i hinanden på en professionel og litterær højt begavet måde.